Eatnameamet - Hiljainen taistelumme

Pirkanmaan elokuvakeskus Ry, 23. huhtikuuta 2021
70%
Perustuu 2 kriitikkoon

Alkuperäinen nimi: Eatnameamet - Hiljainen taistelumme

Ohjaaja: Suvi West

Laji: Dokumentti

Kesto: 74 minuuttia

Ikäraja: S

Pääosissa:

Yhteenveto:

Eatnameamet - Hiljainen taistelumme (Suomi, 2021) on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaiskulttuurin kadottamisesta ja saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta.

Elokuva on hätähuuto EU:n ainoan alkuperäiskansan tulevaisuuden puolesta – saamelaisten omalla suulla.

Suomen valtio rikkoo toistuvasti omaa lainsäädäntöään ja pyyhkii saamelaiset pois omimalla loputkin saamelaisten maat ja vedet, kulttuurin, elinkeinot, symbolit ja jopa identiteetin. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, kuten YK, ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea saamelaisten kohtelusta. Elokuva näyttää, miten kokonaisen kansan tulevaisuus on uhattuna, ilman että suomalaiset edes huomaavat sitä.

Viime vuosina informaatiohyökkäykset ja vihapuhe saamelaisia kohtaan ovat lisääntyneet hurjasti. Saamelaiset pääsevät puhumaan mediassa lähinnä vain feikkisaamenpuvuista, mikä lisää ymmärtämättömyyttä heitä kohtaan. Lisäksi saamelaisten elinkeinoa uhkaavat mm. Jäämerenrata, kaivosteollisuus ja muut isot ympäristölle kohtalokkaat hankkeet.

Elokuvan ohjaaja Suvi West pureutuu saamelaisten nykytilanteeseen ja tuntemuksiin sekä yrittää löytää ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Eatnameamet - hiljainen taistelumme antaa äänen heille, joita ei kuunnella, vaikka he kuinka lujaa huutaisivat.

Tarina on universaali, sillä monet alkuperäiskansat käyvät samankaltaista taistelua ympäri maailmaa.

Kriitikoiden arviot

80%
Tervetullut puheenvuoro saamelaiskeskusteluun, joka antaa kuuluvan äänen heille, joita asiat koskevat. Westin tärkeä dokumentti on avartava ja hienosti toteutettu.
31. toukokuuta 2021
Lue koko arvio
60%
Poliittinen dokumentti kokoaa kuvaa saamelaisiin ja Saamenmaahan Suomessa kohdistuvasta kolonialismista.
14. toukokuuta 2021
Lue koko arvio