Pertsa ja Kilu

Nelonen Media, 14. heinäkuuta 2021
70%
Perustuu 2 kriitikkoon

Alkuperäinen nimi: Pertsa ja Kilu

Ohjaaja: Taavi Vartia

Laji: Kotimainen, Perhe-elokuva, Seikkailu

Kesto: 86 minuuttia

Ikäraja: 7

Pääosissa: Ville Myllyrinne, Hannes Suominen, Anu Sinisalo, Turkka Mastomäki, Veeti Kallio, Oskari Mustikkaniemi, Olavi Kiiski, Elsa Saisio, Elias Westerberg, Mimosa Willamo

Yhteenveto:

Kotkan pankki ryöstetään ja samoihin aikoihin katoaa arvokas huvijahti. Kun ryöstäjä yrittää päästä Tukholmaan tyttöystävänsä kanssa, joutuu hänen ohjastamansa huvijahti myrskyyn ja ajautuu karille. Ryöstösaalis painuu pohjaan jahdin mukana.

Paikalle osuu kaksi poikaa, Pertsa ja Kilu, jotka pelastavat pariskunnan merestä. Totuus alkaa valjeta pojille vasta heidän kuullessaan ryöstöuutisesta. He ovat tietämättään pelastaneet pankkirosvon. Alkaa vauhdikas ja jännittävä kilpajuoksu, kun Pertsa ja Kilu yrittävät etsiä uponneen huvijahdin, ja samaan aikaan pankkirosvo yrittää päästä nostamaan saaliin meren pohjasta. Myös poliisi jäljittää roistoa ja huvijahtia, joten kamppailu aikaa vastaan on käsin kosketeltava. Varsinkin Pertsalle jahdin löytämisestä tulee elämäntehtävä – perhe on taloudellisesti ahtailla ja muutto Imatralle edessä, mutta pankkiryöstöön liittyvistä vihjeistä ja huvijahdista luvattu palkkio voisivat olla ratkaisu kaikkeen.

Pertsa ja Kilu ottavat myös ystäväpiirinsä avuksi suoriutuakseen tehtävästä – he perustavat pelottoman joukkion ”Viimeiset kaanit”. Kaaniin kuuluu niin poikia kuin tyttöjäkin. Pertsa kehittää toinen toistaan uskaliaampia keksintöjä, ja mm. kotikutoinen lentokone ja erilaisista irtotavaroista rakennettu sukellusvene auttavat tehtävän ratkaisemisessa. Keskeisenä teemana on Pertsan ja Kilun keskinäinen ystävyys ja luottamus, joka joutuu hetkittäin lujille, mutta tuo kuitenkin lopulta voiton.

Kirjailija Väinö Riikkilän luomien hahmojen ympärille toteutetaan täysverinen ja ajaton seikkailuelokuva. Se on täynnä oivalluksia, mielikuvituksen vimmaa, jännitystä ja riemua. Ystävyys ja pelko sen rikkoutumisesta on temaattisesti myös vahvasti läsnä ja tekee elokuvasta pohjimmiltaan syvältä koskettavan kertomuksen.

Kriitikoiden arviot

80%
Positiivinen ja napakka lastenelokuva, jonka tietoinen vanhanaikaisuus ja ajattomuus jättävät hyvän jälkimaun.
14. heinäkuuta 2021
Lue koko arvio
60%
Nostalgiset nuorisolaissankarit Pertsa ja Kilu jahtaavat Arpinaamaa Kotkan merimaisemissa
14. heinäkuuta 2021
Lue koko arvio