Punkkisota

Oktober Oy, 14. toukokuuta 2021
80%
Perustuu 2 kriitikkoon

Alkuperäinen nimi: Punkkisota

Ohjaaja: Joonas Berghäll

Laji: Dokumentti

Kesto: 88 minuuttia

Ikäraja: 12

Pääosissa:

Yhteenveto:

Jussi-voittaja dokumentin Miesten vuoro ja Miehiä ja poikia -elokuvan tuottanut Oktober Oy tuo valkokankaille Joonas Berghällin ohjaaman vaikuttavan ja koskettavan elokuvan Punkkisota, joka kertoo globaalista punkkitautiepidemiasta. Dokumenttielokuvassa ohjaaja Berghäll etsii vastausta siihen, miksi globaalia punkkitautiepidemiaa ei pysäytetä ja miksi maailma kieltää epidemian todellisen vakavuuden. Henkilökohtaiseksi tarinan tekee se, että Joonas sairastaa itse vakavaa kroonista borrelioosia.

Joonas Berghäll matkustaa elokuvassa Saksaan, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Ranskaan tautiin sairastuneiden ihmisten luokse, jotka kukin painivat sairauden parissa. Hän tapaa matkallaan useita kohtalotovereitaan, paikallisia lääkäreitä sekä maailman johtavia asiantuntijoita. Hän kuulee pysäyttäviä tarinoita, selvittää parannuskeinoja sairauteen ja etsii kiihkeästi vastausta siihen, miksi globaalin punkkitautiepidemian pysäyttämiseksi ei toimita maailmalla tehokkaammin. Sairautta ei oteta tarpeeksi vakavasti ja kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat kärsimään saamatta asianmukaista ja riittävää hoitoa. Lopputulos on ajankohtainen tarina terveydenhuollon ongelmakohdista, ihmisoikeuksista ja taistelusta sairautta vastaan. Elokuvaa on kuvattu Suomessa, Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Yhdysvalloissa.

Kriitikoiden arviot

80%
Lymen taudin aiheuttama kärsimys tulee kouriintuntuvan avoimesti esille Joonas Berghällin omakohtaisessa dokumentissa.
14. toukokuuta 2021
Lue koko arvio
80%
Älä anna pahan punkin purra, sillä siitä voi seurata elinikäinen sairaus. Tärkeä kotimainen dokumentti kertoo vaietusta pandemiasta.
12. toukokuuta 2021
Lue koko arvio